HANGULATJAVÍTÓ ÉTELEK

Gondoltad volna, hogy táplálkozással a közérzetünk, jó kedvünk is befolyásolható? Pedig ma már bizonyított tény, hogy összefüggés van táplálkozásunk és jó közérzetünk között. Sőt! Vannak olyan ételek, táplálék összetevők, amelyek hangulatjavító és fájdalomcsillapító hatással is rendelkeznek.

                                               
Búzacsíra, zabpehely, banán, bizonyos húsfélék, halak, bogyós gyümölcsök – a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként érdemes beépíteni az étrendbe, különösen azoknak, akinek hosszú időn át rossz a hangulata, vagy krónikus fájdalmuk van. Hogy miért? Lássuk a részleteket:

Bizonyos ételek egyértelműen befolyásolják hangulatunkat, a bennük lévő aminosavakból ugyanis az emésztés során agyi, idegi ingerületátvivő anyagok keletkeznek. Ilyen aminosav például a húsokban, tejben, tojásban és szójában található triptofán, amiből az egészséges alváshoz, a depresszió megelőzéséhez nélkülözhetetlen szerotonin képződik. Ahhoz azonban, hogy ez az átalakulás zavartalanul megtörténjen, cink tartalmú élelmiszereket, például bárány- vagy marhahúst, rákot, osztrigát, illetve hüvelyeseket vagy olajos magvakat is kell fogyasztani.

A szerotonin szint emelkedését segíti még a cukor,
illetve a keményítőben gazdag élelmiszerek, például a tészta,a barnarizs, a burgonya és a kenyér, de termelődésében fontos szerepe van a B6-vitaminnak is, amit a búzacsíra,a zabpehely, a máj, a banán, a halak és a teljes kiőrlésű gabonafélék tartalmaznak legnagyobb mennyiségben.

A minimum ötven százalékos kakaótartalmú, főként keserű csokoládék emellett, a bennük lévő fenil-etilamin miatt szintén hozzásegíthetnek a jó hangulathoz. Gyakori fogyasztását azonban cukortartalmuknak köszönhetően fogkárosító, és energiatartalmuk miatt elhízáshoz hozzájáruló hatásuk miatt nem javasolt. De hetente 3 alkalommal, főétkezések után egy-egy kockával ez is megengedett.

                                         

Bizonyos élelmiszereknek fájdalomcsillapító hatásuk is van, a bennük lévő omega-3 zsírsavakból ugyanis a szervezetben gyulladáscsökkentő anyagok képződnek. A mélytengeri halak (makréla, hering, szardínia, lazac, tonhal) és a busa, valamint a lenmag-, dió- és repceolaj rendszeres fogyasztása a gyulladással járó krónikus, reumás fájdalmakat enyhítheti. Aki hasonló krónikus fájdalommal küzd, legalább heti két alkalommal egyen halfélét vagy ennek hiányában fogyasszon rendszeresen omega-3 zsírsav tartalmú étrend-kiegészítő készítményt.

A bogyós gyümölcsök is segíthetnek: a málnában, szederben, szőlőben, ribizliben, egresben, eperben és áfonyában a fájdalomcsillapító hatású aszpirinhez hasonló vegyületek, szalicilátok, valamint antioxidánsok találhatók. Ezek rendszeres fogyasztása enyhe fejfájás, krónikus ízületi fájdalom esetén javíthat az állapoton.

Jó tudni, hogy a testmozgás hatására a szervezetben természetes fájdalomcsillapító anyag, endorfin képződik, aminek serkentéséhez egyes csípős fűszerek, így a chili és az erős paprika is hozzájárul. Emellett a kávéban, teában, csokiban található koffein is csökkentheti a fejfájást, de túlzott mennyiségben ezek hangulatingadozást, álmatlanságot válthatnak ki. A fejfájást egyébként sokszor egyetlen pohár víz is enyhítheti, ha ugyanis valaki nem iszik eleget, a vérkeringés rosszabb lesz, így nem jut elég oxigén az agyba.

A fenti élelmiszerek természetesen nem gyógyszerek, de a változatos, kiegyensúlyozott étrend részeként hozzájárulnak közérzetünk javulásához, az enyhébb fájdalmak enyhítéséhez. Érdemes ezért rendszeresen fogyasztani belőlük.

Forrás: Veresné dr. Bálint Márta dietetikus, Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék

( Tallózta: dr. Hornok Lászlóné Dóri Kőcsont Klub )

Friss híreink

Please publish modules in offcanvas position.