Önképző Akadémia

NYUGDÍJASOK ÖNKÉPZŐ AKADÉMIÁJA I. (szeptember 24.)

Túl vagyunk a "Nyugdíjasok Önképző Akadémiája" első négy előadásán.


A mintegy kb. 70 résztvevő (a klubokból egy-egy delegált tag) elsőként Monspart Saroltát hallgatta meg, aki a tőle megszokott kellemes, közvetlen stílusban bíztatott minket, hogy akarjunk sokáig élni és ehhez receptet is adott, egészséges étrend, mozgás, sport, tanulás, kulturális és közösségi programok. Az előadást nagy taps kísérte a kötetlen beszélgetésre szánt idő a sok kérdés miatt rövidnek bizonyult.

A második előadó dr Regius Ottó volt a Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság elnöke. Szó volt a prevencióról az egészségügyi idősellátásban, az implantátumok és alkalmazhatóságuk szempontjáról krónikus állapotok kezeléséről és a mentális egészségügyi és szociális gondozás lehetőségeiről az előadó nem győzött válaszolni a kérdésekre többen az egyes témákkal kapcsolatos tapasztalataikat mondták el.

Nagy taps fogadta Frank Júliát, a méltán népszerű táplálkozási szakembert, aki a tudatos takarékosság, a háztartási költségvetés, a tudatos vásárlás, az anyagtakarékos háztartás és nagyanyáink főzési fortélyairól beszélt és adott hasznos tanácsokat. A konzultációra szánt 25 perc helyett legalább 1 órányi téma és kérdés maradt az előadóban és a közönségben.

De az idő haladt és megérkezett a negyedik előadó Bánsági György , a Főkert Igazgatóság elnöke, aki " Környezetünk védelme magunk és útódaink érdekében" címmel beszélt többek között a környezetvédelemről a hulladékkezelésről otthon és a kiskertben, utazáskor, vásárláskor, az élő és élettelen környezetünkről, annak védelméről és arról, hogy felelősek vagyunk útódaink környezetvédelemre nevelésért is.


A konzultáció ebben a témában is igen mozgalmas volt, rengeteg jó és rossz példát mondtak el a megszólalók néhányan jó ötletet is adtak Bánsági György által képviselt Főkertnek.

Az egész napi programról videofelvétel készült, amit DVD lemezen a klubok jelenlevő képviselői az előadássorozat után kézhez kapnak és a klubok tagságának bemutatnak.

NYUGDÍJASOK ÖNKÉPZŐ AKADÉMIÁJA II. (október 8.)

Energiatakarékosság lehetőségei ma címmel Vörös Gábortól, a Gáti Hőtechnika Kft. ügyvezetőjétől arra kapnak használható recepteket hogyan lehet az energiával takarékoskodni, pld. a távfűtéssel otthon és a társasházakban (nyílászáró cserék, szigetelés, stb. szabályzók felszerelése.

Czudar László Raduc MIX tűzvédelmi Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője nem csak szóban mondta el hogyan előzzük, meg a tűzet, pld. a lakásban, s ha már ég hogyan oltsuk el, - de oltó eszközöket is mutatott be, sőt rövidfilmmel is illusztrálta, milyen könnyen keletkezhet tűz és mit kell csinálni, ha már ég. Bemutatta pld. ha a háztartásban, a serpenyőben lángra kap a zsiradék, ne öntsünk rá vizet, mert attól még jobban ég, hanem egy vizes ruhát terítsünk rá , és a láng azonnal kialszik.

Biztonságos élet és közlekedés Dr Molnár Csaba, volt bűnügyi nyomozó beszélt a trükkös lopásokról, a besurranó tolvajlásokról, arról, hogy ne engedjünk be idegent a lakásunkba. Ha a járművökön meglopnak, ne szálljunk szembe az elkövetővel. Szereltessünk biztonsági zárakat az ajtókra. Egyre több az idősek kárára elkövetett bűntény, figyeljék egymást a szomszédok és a gyanús jelenségeket közöljék a rendőrséggel. Az előadás után a hallgatók számtalan kérdést tettek fel és sok a témával kapcsolatos történetet meséltek el.

Mit tehetnek a nyugdíjasok a fogyasztóvédelemben? Tari Ottó az Országos Fogyasztóvédelem Egyesület alelnöke arról beszélt, hogy ne törődjünk bele, ha a kereskedők, szolgáltatók becsapnak bennünket. Éljünk felszólalói jogunkkal, pl. vásárlók könyvébe jelezzük panaszunkat. Sokat segíthetnek a nyugdíjasok, ha önkéntes munka keretében a hatóságok felé jelezzék a tapasztalt visszaéléseket.
 

NYUGDÍJASOK ÖNKÉPZŐ AKADÉMIÁJA III. (október 15.)

Dr Vasadi Éva ny. alkotmánybíró "Mindennapi jogi poblémák és megoldási lehetőségek" címmel tartott tájékoztatót a nyugdíjasoknak oly fontos témákat is érintve mint: lakhatási, vagyonjogi kérdések, járadéki szerződések, kölcsönök, bérletek, öröklési, végrendeleti kérdések. Az előadás sikerét emelte, hogy a jogász előadónő a hétköznapi ember számára is érthető - jogi terminológiákat mellőző - közvetlen stílusban adott elő és válaszolt a hallgatók kérdéseire.

Fel kell újítani, bővíteni kell - kihez forduljanak? A fenti téma előadója (tanácsadója) Dömölki Nagy Endre építész - statikus az engedélyköteles átalakítások, bővítésekről pályázati lehetőségek, hitelek a felújításokhoz engedélyek beszerzése, tervek készítése, szerződéskötés szempontjai, kivitelezés bonyolításával kapcsolatos - tennivalókról tájékoztatta a hallgatókat és válaszolt is a hozzá intézett kérdésekre.

Benko Györgyné, közös képviselő arról tájékoztatta a hallgatókat, mit kell tenni, hova kell fordulni a háztartásban és a lakóházban előforduló meghibásodások esetén.

"Nyugdíj ügyek" volt a 4. előadás témája. Gondolom, nem mondok újat azzal, hogy az egész délelőtt kevés lett volna a témával kapcsolatos kérdések megbeszélésére, hiszen nem másról szólt az előadás, mint a méltányossági nyugdíj, egyszeri segítségnyújtás, tájékoztatás a 2010-től érvényes korrekciós nyugdíj és a nyugdíj emelésről. Nagy Mária ONYF/szakigazgatási Főosztály Nyugdíjigazgatási és Tájékoztatási Osztály vezetője szívesen állt rendelkezésre, az előadás után rázúduló kérdések válaszolására.

NYUGDÍJASOK ÖNKÉPZŐ AKADÉMIÁJA IV. (október 29.)

Sille István protokoll szakértő - szakíró arról beszélt és beszélgetett velünk:
Hogyan viselkedjünk:
- otthon a menyünkkel, vejünkkel, unokánkkal
- szomszédokkal
- utcán, járműveken hivatalokban
- rendezvényeken a büfénél, svédasztalnál
- társasutazáson, stb.

Nagy taps és mosolygó arcok fogadták a "Véleményformálás, vitakultúra, "megszólalás" előadás megtartására érkező Bayer Ilona újságírót, volt TV riporter - műsorvezetőt. Talán egy-két előadáson volt még olyan felszabadultan kérdező és véleményt mondó a hallgatóság, mint ez alkalommal, persze ehhez hozzájárult az előadó kedves személyisége is.

Nagy taps fogadta a kisfilmmel is demonstrált előadást "Az önkéntes tevékenységről". A fiatal, nagyszerűen felkészült Csordás Izabella, a Szépművészeti Múzeum Baráti Kör és Önkéntes Program koordinátora elmondta, amit érdemes tudni az önkéntességről, és hogy az önkéntes munkának mi a haszna a társadalom és az egyén számára.

Ezzel az előadással véget is ért a 4 alkalomra tervezett Nyugdíjasok Önképző Akadémiája. A résztvevők név nélkül, önkéntesen kérdőívet töltöttek ki, melyekből az derült ki, hogy 90%-uk hasznosnak tartotta az Akadémia témáit a nyugdíjasok mindennapi életéhez. A szervezést 100%-a kitűnőnek ítélte meg, és szívesen hallgatna hasonló előadásokat jövőben is.

Friss híreink

Please publish modules in offcanvas position.