Sernik – hagyományos lengyel túrótorta

Hozzávalók (kb 25 cm-es formához, kb. 12 szelethez)

Tészta

3/4 cup fehér1 liszt + a nyújtáshoz

3/4 tk sütőpor

1/4 tk só

4 ek hideg vaj (sózatlan!), darabokra vágva (kb 60g, nekem ennél picit többet vett fel a tészta)

3 nagyméretű tojás sárgája

3 ek. tejföl

Jéghideg víz, ha nem áll össze magától a tészta
 

Töltelék

4 nagyméretű tojás

3/4 c700g szitán átpasszírozott túró (esetleg ricotta)up porcukor

1/2 cup tejföl

1 narancs reszelt héja (vagy eszencia)

1-2 lime leve (ízlés szerint)

1 1/2 tk vanília eszencia vagy 1 vastag rúd vanília
 

Elkészítés
 

Tészta

  • A lisztet, porcukrot egymás után átszitálom, hozzáadom a sót és a sütőport, majd mégegyszer átszitálom.
  • Belemorzsolom a vajat, jó alaposan összekeverem (vajdarabkákat minél jobban elkeverem)
  • Egy kisebb tálkában a tojássárgáját elkeverem a tejföllel, majd hozzáadom a lisztes-vajas keverékhez, és tésztává gyúrom. Ha száraz lenne, pár csepp jéghideg vizet adhatunk hozzá (nekem nem volt rá szükség).
  • Liszttel megszórt gyúródeszkán tovább gyúrom, míg homogén, gyúrható, labdává formálható állagot nem kapok.
  • Fóliába tekerem, és hűtőben 1 órán át pihentetem (mélyhűtőbe tettem, fél órára, az is működött).

Töltelék:

  • A robotgép keverőtáljába ütöm a tojásokat, és pár perc alatt habosra verem, amíg egészen világos színe nem lesz, a volumene pedig kb. kétszeresére duzzad.
  • Fokozatosan hozzáadom a cukrot, majd 1-2 perc után a túrót, a narancs eszenciát, lime levét is (óvatosan, folyamatosan kóstolgatom, hogy mennyi a pont jó).
  • A vanília rudat késsel felhasítom, és a hasából egy kés élével kisimítom a magokat, ezt is a masszához adom.
     

Egyéb teendők:
 

  • A sütőt 180 fokra állítom.
  • A kb 25 centis tortaformát kivajazom.
  • A tésztát kb 2 mm vastagra gyúrom, és a formát kibélelem vele úgy, hogy az oldalakat is beborítsa. A kilógó részeket levágom.
  • A tölteléket a tésztával kibélelt formába öntöm, és addig sütöm (légkeverés), míg a közepén is átsül (megszilárdul a massza). (Kb- 50-60 perc)
  • Sülés közben a sütőt békén hagyom, a tortát utána érdemes hagyni a sütőben kihűlni, hogy ne essen össze a töltelék.
     

Tálalás:

Hidegen. Teszteltem, sokkal finomabb volt már hűtőben lehűtött állapotában. Én málnaszörpöt öntöttem mellé, amibe nagy élvezettel lehet tunkolni minden falatot

Friss híreink

Please publish modules in offcanvas position.